Főoldal Magunkról Termékek Szolgáltatások Játszóházak Kapcsolat Linkajánló

 


Regisztrált partnerek
Email cím:

Jelszó:Vásárlói regisztráció


Tavasszal is útra keltünk

[...]


KÖNYV a táblás játékok történetéről

[...]  

 

Nagyobb képekért kattintson a játék nevére vagy a termék képére.
Bruttó ár:  660 Ft

A játékok kutatásának, a sok éve tartó játszóházak sorozatának eredménye a Tudrojáték füzetek. Ez egy sorozat lesz, amelyben feldolgozzuk a régi stratégiai táblás játékok kialakulásának történetét, számos külföldi és hazai irodalmi hivatkozással, a játszóházi tapasztalatok lenyomatával, oktatási és közművelődési ajánmlásokkal. Színes képekkel és érdekességekkel teli füzet, A6 méretben 26. oldalon. AZ első kötet a mankala történetével foglalkozik.

A MME tagjainak 10 % kedvezmány.

A postsköltség belföldön 250 Ft/db. 


Letölthető játékszabály (pdf)

 

Bruttó ár:  5 300 Ft

Ezt a játékot Vargha Balázs írta le először a XX. században. 3 különböző játék ugyanazon a táblán. A játékosok a bábukat méreteik és színeik alapján csoportosítják a táblán. Minden bábubak azonban 2-2 tulajdonsága van, így amikor elhelyzzük a táblán, arra is ügyelnünk kell, nehogy az ellenfél céljait segítsük.

 

A MME tagjainak 10 % kedvezményt biztosítunk. 

Korlátozott készlet miatt rendelés előtt érdeklődjön telefonon!


Letölthető játékszabály (pdf)

 

Bruttó ár:  5 450 Ft

A Jaszír egy mongol nemzeti játék Batu kán korából. Magyar fordításban íjászlesként ismerjük. A játék nagy figyelmet igényel, mert bonyolult ábrákkal, vonalakkal keresztül-kasul átszőtt pályán zajlik. Figyelmesen kell lépnünk, hogy az ellenfél nyilai nehogy eltaláljanak. Az ügyes íjászok kiváltságot kapnak, s beérve a célba, visszahozhatják elesett társaikat a pályára.

 

A MME tagjainak 10 % kedvezményt biztosítunk. 


Letölthető játékszabály (pdf)

 

Bruttó ár:  4 600 Ft

Ez a játék a Lappföldről származik. A történészek szerint egy régi, bonyolultságát tekintve a go-val vetekedő játék egyszerűsített változata. Ez az ős a hnefatafl nevet viselte. Csak egy táblatöredéket találtak belőle a régészek, s leírását egy X.sz-i kódex őrzi. A tablut mérete ennél kisebb, szabályai egyszerűbbek. A figurák kissé a sakkra emlékeztetnek. Szabályait Karl Linné jegyezte le északi utazásai alkalmával.

További termékkép

A MME tagjainak 10 % kedvezményt biztosítunk. 


Letölthető játékszabály (pdf)

 

Bruttó ár:  4 950 Ft

Ezek a játékok nem véletlenül kerültek egy játékcsaládba. Kialakulásuk helye és a tábla alaprajza nagyon hasonló. Mindhárom játék Európában keletkezett, s az is feltételezhető, hogy a Remetejáték kitalálója ismerte a többit.

A Róka és a libák hazája Észak-Európa. A XIII. században tűnt fel ez a játék és több hasonló társa. Egy 1300-ban keletkezett, ősmondákat tartalmazó izlandi kézirat tartalmazza első leírását. A neve itt halatafl. Több, mint egy századdal később IV. Edward király egyik elszámolási könyvében az áll, hogy vásároltak neki 2 ezüst rókát és 26 kutyát. Ez egy hasonló játékból két készlet. A libák száma azóta 17 lett, hogy nehezítsék a rókák dolgát.

Sokáig azt hitték a történészek, hogy az Ostromjáték a XVII. századból származik. Később találtak egy kőbe vésett ábrát a Budai Várban. Ez a tábla a török hódoltság idejében keletkezett, s ma ez a legrégibb tárgyi emlék erről a játékról. Az olasz neve asolto, azaz roham. Tibetben és Indiában is ismerik. Ez utóbbi országban - a történelmi események miatt - Szipolyok és tisztek elnevezéssel játsszák.

A Remetejáték hazája egy legenda szerint Franciaország. A Bastille egy fogja, hogy unalmát elűzze, kitalált egy játékot, melyet egy jól ismert táblán lehet játszani, de egyedül. Azt ma már nem lehet tudni, hogy ez a történet igaz-e vagy sem, mindenesetre a játék neve solitaire lett, ami francia szó, és magyarul remetét jelent.

A Keresztes vitézek a Halma alapötletét alkalmazza erre a táblára. Kis fantáziával és a rendelkezésre álló bábukészlettel mi is találhatunk ki újabb játékokat , feladatokat.

Hasonló logikájú játékok szerte a világon előfordulnak, csak más pályán más történet mellett folyik a küzdelem. Ezek majd egy későbbi Tudorban kapnak helyet.

 

 

A MME tagjainak 10 % kedvezményt biztosítunk. 


Letölthető játékszabály (pdf)

 

Bruttó ár:  4 500 Ft

A TUDOR JÁTÉKCSALÁD e tagja három olyan játékot tartalmaz, amelyek a földrajzi elhelyezkedés, a több ezer kilométeres távolság ellenére hasonló jegyeket hordoznak. Mindhárom játék két személy részére készült.

A haszami sogi őshazája a Távol-Kelet. Japánban ma is szívesen játsszák. Állítólag a go-bajnokságok előtt bemelegítésként alkalmazzák. Mi a Japán háború elnevezést használjuk.

A Japán ötös szintén a Felkelő Nap országából származik, gyakorlatilag az előző játéknak egy változata. Egy egyszerű táblán több játék is játszható. Apróbb módosításokkal ezen a játéktéren is lehet még újabbakat kitalálni.

A Fellahok csatája Afrikából, pontosabban Egyiptomból ered, ahol ez a játék - eredeti nevén szidzsa - a földművelő parasztok (fellahok) kedvelt játéka volt. Szudánban, Szomáliában, Etiópiában nemzeti játék.

További termékkép

A MME tagjainak 10 % kedvezményt biztosítunk. 


Letölthető játékszabály (pdf)

 

Bruttó ár:  4 600 Ft

Régészeti leletek bizonyítják, hogy az alquqrque-t már i.e. 1400 körül ismerték az egyiptomiak. Európába az arab közvetítéssel került. A név valószínűleg az arab elnevezés spanyol átirásából származik.
A szabályokat először Bölcs Alfonz, spanyol király jegyezte le a XIII. században. Ma már az egész világon ismerik. A logikája és szabályai alapján a dáma ősének tekinthetjük. Egyszerűek a játékszabályok, de nagyon magas szinten űzhető e játék: sok gyakorlás után komoly stratégiákat lehet kidolgozni.

További termékkép

A MME tagjainak 10 % kedvezményt biztosítunk. 


Letölthető játékszabály (pdf)

 

Bruttó ár:  4 200 Ft

A játékot Vargha Balázs (1921-1996) író, irodalomtörténész jegyezte le a múlt század 60-as éveiben. Vargha Balázs nemcsak író és tanár volt, hanem a táblás játékok kitűnő ismerője és értő terjesztője. Több olyan
könyve is megjelent, ami társas- és nyelvi játkokkal foglalkozott. Az ugrató eredete nem ismert, lehet, hogy Vargha Balázs találta ki. Érdekessége a tábla formája, illetve a két játékos elhelyezkedése: a küzdő felek nem egymással szemben, hanem egymás mellett ülnek.

További termékkép

A MME tagjainak 10 % kedvezményt biztosítunk. 


Letölthető játékszabály (pdf)

 

Bruttó ár:  5 600 Ft

A maya egy nagyon régi taktikai játék. Őseink számára valószínűleg nagyon fontos volt a használata. Régészek feltételezik, hogy rituális szertartások
része volt. A 12 gödör talán a holdhónapokra utalt. Valószínűleg az év szerencsés és szerencsétlen eseményeit jelezték előre a segítségével. Ezt a táblát az egész világon használták: Egyiptomban vari, az arab országokban mankala, Amerikában avari néven ismerték. Magyarországon leleményes kereskedőknek köszönhetően maya néven vált ismertté, bár semmi köz a dél-amerikai kultúrához. Van olyan hely, ahol megmaradt szertartásos szerepe: Suriname-ban halottsiratók játsszák, hogy az elhunyt kedvében járjanak.

További termékkép

 

A MME tagjainak 10 % kedvezményt biztosítunk. 


Letölthető játékszabály (pdf)

 

Bruttó ár:  4 950 Ft

A senet a világ legősibb társasjátéka. Egyiptomi piramisok feltárásakor találtak ilyen táblákat, a legősibbet Tuth-Anch-Amon sírjában, ez 5600 éves. Természetesen akkoriban nem játékként használták, hanem valószínűleg kultikus célokat szolgált. Találtak olyan rajzokat, melyen egy egyiptomi előkelőség játszik senetet egy istennel. Feltételezik, hogy jóstábla volt valaha, és a lélek túlvilági útját követték rajta végig. A szabályokat utólag rekonstruálták. Az eredeti tábla alatt egy kis fiók volt, benne a dobópálcák és a bábuk.Egy ősi példányt a British Múzeum őriz. Külön érdekesség a dobópálcák használata. A dobópálca a mai dobókocka egyik őse volt.

További termékkép

A MME tagjainak 10 % kedvezményt biztosítunk. 


Letölthető játékszabály (pdf)